Je staat zo om een uur of 10-11 op, je neemt een kop oploskoffie, je eet een boterhammetje en je kijkt even wat televisie. Dan ga je naar de leeszaal van de openbare bibliotheek om de bladen/kranten door te nemen (Raar eigenlijk dat die maar zo weinig open is; winkeliers worden tot ruimere openingstijden gedwongen, maar dat gemeente-instellingen zich daar ook aan zouden houden, ho maar).

Wanneer voelde jj je voor het laatst een nuttig lid van de maatschappij - als iemand die een inkomen heeft wat hij eerlijk heeft verdiend? En niet als profiteur die - als een bedelaar - zijn hand ophoud voor de uitkering. Jij hebt slechts het onbevredigende gevoel dat je er niets tegenover kan stellen.

En wanneer had jj voor het laatst wat te besteden? De etalages lonken met waren die jj je niet kan veroorloven. Nee, in de Kroon Passage kom je niet. Die is er voor de Rijken. Laatst werd je er - toen je er met je fiets aan de hand in wilde - nog tegengehouden. Als het grofvuildag is, dan is het feest. Dan loop je 's-nachts de buurt rond en kijk je in de hopen afgedankte huisraad op zoek naar zaken die jou tot rijkdom zijn (Een aardig kring-loopidee zou zijn dat de afgedankte spullen een dag eerder op straat gezet mogen worden; dan hoef je je niet als een dief in de nacht te voelen. En wat te denken van het idee om iedere maand een vrijmarkt te houden, dat creert pas een gigantische alternatieve werkgelegenheid!).

En, ... oh, wat was je pissig, toen er plots van-uit CDA/PvdA-, Nijenrode-, welvaarts-kringen een warm liefdadigheidsidee opborrelde om aan de minima (aan jou dus!) een koudetoeslag van zo'n 60 a 70 gulden te geven.

Had je daarvoor de halve winter je jas en das in huis aangehouden! Nee, die spotjes op de TV - over "Zuinig zijn met energie" - die waren er niet voor jou. Een extra trui trok jj niet aan om energiezuinig te zijn, maar omdat je het anders koud had. Hallo, is er nog iemand aan de andere kant van de leeslijn ....?

Laatst hoorde je van een bijstandsmoeder, dat ze op de rommelmarkten naar kleren zocht met mooie labels erin. Die tornde ze netjes los om ze dan in de kleren van haar kinderen te naaien, zodat ze op school niet hoefde onder te doen voor de trendy kleding van hun vriendjes..

Het verbaast je dat het blijkbaar nog zinvol gevonden wordt om je brievenbus iedere week weer vol te stouwen met - voor jou niet besteedde - reklamefolders. Meer dan n op de vijf mensen - in de Beroepsbevolking - leeft van een uitkering en dan toch al die verspillende reklame in de bussen (over miljeu-vervuiling gesproken!). En dat moet jj allemaal weer indirekt terugbetalen in de prijs voor de artikelen!

Witheet kan je ook worden om het geld dat aan de strijkstokken van de hulpverlenende (overheids-) instanties blijft hangen. Maar daarover een volgende keer ..

 

Steven Sterk

--Alledag